Τι είναι το ‘Επιστήμη για το Περιβάλλον’;


‘Αυτοί που ασχολήθηκαν με τις επιστήμες ήταν είτε εμπειριστές είτε δογματικοί. Οι πρώτοι μοιάζουν με τα μερμήγκια, απλώς συλλέγουν και χρησιμοποιούν. Οι δεύτεροι μοιάζουν με τις αράχνες, που φτιάχνουν τον ιστό τους από το υλικό που ήδη έχουν. Αλλά η μέλισσα ακολουθεί μια μέση οδό: μαζεύει το υλικό που της χρειάζεται από τα λουλούδια του αγρού αλλά το μεταμορφώνει και το επενδύει με μια δική της δύναμη’.

Αυτό έγγραφε το 1620 ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου, ο Sir Francis Bacon. Και στο ρόλο της μέλισσας φανταζόταν ένα νέο είδους μελετητή της φύσης, όχι τον εμπειριστή και τον θεολόγο του παρελθόντος, αλλά τον ‘φυσικό φιλόσοφο’- αυτόν που αργότερα αποκλήθηκε Επιστήμονας (scientist, από το science, από το Λατινικό scientia, γνώση).

H επιστημονική γνώση- όπως και το μέλι- παρότι είναι χρήσιμα στον κάτοχό τους, ωφελούν περισσότερους όταν μοιράζονται. Και ενώ είναι πολύ εύκολο να απολαύσουμε το μέλι, χωρίς να κοπιάσουμε ιδιαίτερα ή να κινδυνεύσουμε από τα τσιμπήματα των αγανακτισμένων μελισσών, δεν ισχύει το ίδιο για την επιστήμη. Ειδικές ορολογίες, εξειδικευμένα περιοδικά στα οποία πρέπει να είσαι συνδρομητής, εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα που δημοσιεύονται κάθε χρόνο -όλα σε ξένες  γλώσσες– αλλά και η ψεύδο-«επιστήμη» των διαφόρων ιντερνετικών sites, καθιστούν αρκετά δύσκολο για τον μέσο πολίτη να «γευτεί» την επιστημονική γνώση, με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο από μια φερέγγυα πηγή.

Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Επιστήμη για το Περιβάλλον». Ένα περιοδικό που θα παρουσιάζει στο Ελληνόγλωσσο κοινό σύγχρονες, επιστημονικές μελέτες οι οποίες διαπραγματεύονται τη σχέση της κοινωνίας μας με το φυσικό μας περιβάλλον. Το οποίο θα είναι γραμμένο με ένα τρόπο απλό – ώστε να «μην χρειάζεσαι διδακτορικό για να το διαβάσεις!», όπως τονίζει και ο υπότιτλός του. Και αυτό θα μπορέσει να γίνει χάρη στο χρόνο και τη δουλειά των νέων επιστημόνων μας, των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Και η ιδέα έγινε πράξη, όπως μπορείτε να διαβάσετε!

Σε αυτό το τεύχος (Χειμώνας 2017)

Από καλλιεργούμενη γη σε δάσος: Διαβάστε για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές & κοινωνικές συνέπειες της επαναδάσωσης καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Κίνα.

Τροφοληψία για γύπες στην Ισπανία: Η παροχή τροφής σε πτωματοφάγα πτηνά στην Ισπανία βοηθά και το ίδιο το (απειλούμενο) είδος αλλά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πολίτες, Επιστήμη & Βιοποικιλότητα: Πώς οι μη-ειδικοί μπορούν να συνεισφέρουν στην επιστημονική μας γνώση γύρω από την βιοποικιλότητα.

Εκτίμηση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών: Ένα νέο μεθοδολογικό εργαλείο εκτίμησης των κοινωνικών, οικονομικών & πολιτιστικών επιπτώσεων των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στις τοπικές κοινωνίες.

Παλαιότερα Τεύχη

Λιμάνια και Περιβάλλον: Πόσο εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικές πολιτικές στο λιμενικό τομέα; Ποιες είναι οι διαχρονικές τάσεις και ο βαθμός ενσωμάτωσής τους; Από τα αποτελέσματα της E.S.P.O. 2013, παρουσιάζουμε δεδομένα για  79 ευρωπαϊκά λιμάνια

Βιώσιμες πόλεις: Είναι οι μικρότερες σε μέγεθος πόλεις πιο βιώσιμες; Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα από έρευνα σε 24 πόλεις σε όλο τον κόσμο

Περιβαλλοντικοί μετανάστες: «Θύματα», «απειλή», «ευπροσάρμοστοι» ή υπεύθυνοι για τις τύχες τους; Πώς περιγράφουμε και αντιλαμβανόμαστε αυτούς που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας περιβαλλοντικών αλλαγών;

Αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα: Πότε αποδίδουν τα αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα; Αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας δείχνουν ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα η ευρύτερη εφαρμογή τους δεν είναι και τόσο απλή.

Διαβάστε ολόκληρο το τεύχος