ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
'Book of Nature', (c) Joomsie

Τι είναι το ‘Επιστήμη για το Περιβάλλον’;

‘Αυτοί που ασχολήθηκαν με τις επιστήμες ήταν είτε εμπειριστές είτε δογματικοί. Οι πρώτοι μοιάζουν με τα μερμήγκια, απλώς συλλέγουν και χρησιμοποιούν. Οι δεύτεροι μοιάζουν με τις αράχνες, που φτιάχνουν τον ιστό τους από το υλικό που ήδη έχουν. Αλλά η μέλισσα ακολουθεί μια μέση οδό: μαζεύει το υλικό που της χρειάζεται από τα λουλούδια του αγρού αλλά το μεταμορφώνει και το επενδύει με μια δική της δύναμη’.

Αυτό έγραφε το 1620 ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου, ο Sir Francis Bacon. Και στο ρόλο της μέλισσας φανταζόταν ένα νέο είδους μελετητή της φύσης, όχι τον εμπειριστή και τον θεολόγο του παρελθόντος, αλλά τον ‘φυσικό φιλόσοφο’- αυτόν που αργότερα αποκλήθηκε Επιστήμονας (scientist, από το science, από το Λατινικό scientia, γνώση).

H επιστημονική γνώση- όπως και το μέλι- παρότι είναι χρήσιμα στον κάτοχό τους, ωφελούν περισσότερους όταν μοιράζονται. Και ενώ είναι πολύ εύκολο να απολαύσουμε το μέλι, χωρίς να κοπιάσουμε ιδιαίτερα ή να κινδυνεύσουμε από τα τσιμπήματα των αγανακτισμένων μελισσών, δεν ισχύει το ίδιο για την επιστήμη. Ειδικές ορολογίες, εξειδικευμένα περιοδικά στα οποία πρέπει να είσαι συνδρομητής, εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα που δημοσιεύονται κάθε χρόνο -όλα σε ξένες  γλώσσες– αλλά και η ψεύδο-«επιστήμη» των διαφόρων ιντερνετικών sites, καθιστούν αρκετά δύσκολο για τον μέσο πολίτη να «γευτεί» την επιστημονική γνώση, με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο από μια φερέγγυα πηγή.

Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Επιστήμη για το Περιβάλλον». Ένα περιοδικό που θα παρουσιάζει στο Ελληνόγλωσσο κοινό σύγχρονες, επιστημονικές μελέτες οι οποίες διαπραγματεύονται τη σχέση της κοινωνίας μας με το φυσικό μας περιβάλλον. Το οποίο θα είναι γραμμένο με ένα τρόπο απλό – ώστε να «μην χρειάζεσαι διδακτορικό για να το διαβάσεις!», όπως τονίζει και ο υπότιτλός του. Και αυτό θα μπορέσει να γίνει χάρη στο χρόνο και τη δουλειά των νέων επιστημόνων μας, των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Και η ιδέα έγινε πράξη, όπως μπορείτε να διαβάσετε!

Σε αυτό το τεύχος (Καλοκαίρι 2023)

Πέντε «μαθήματα» από τον COVID για την κλιματική αλλαγή: Το πώς η ανθρωπότητα αντιμετώπισε την πανδημία του COVID-19 κρύβε9 χρήσιμες ιδέες για το πως (πρέπει) να διαχειριστούμε. την κλιματική κρίση

Οικονομική ανάπτυξη & περιβάλλον: Η χρηματοοικονομική πολιτική έχει σημαντικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον- και δεν είναι όλες θετικές.

Το περιβαλλοντικό κόστος της σπατάλης τροφίμων: Η σπατάλη τροφίμων, σε έναν κόσμο που πεινά, δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη αλλά και περιβαλλοντικά επιζήμια

Η μόδα που σκοτώνει τον πλανήτη: Η «γρήγορη μόδα» αναδεικνύεται πλέον σε μια οικονομική δραστηριότητα με σημαντικές -και αρνητικές- περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ουσιαστική συμβολή στην κλιματική αλλαγή

Παλαιότερα Τεύχη