Αναλυτικά, η δομή του προγράμματος μαθημάτων έχει ως ακολούθως:
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τη διαδικασία της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: από την αναγνώριση της ανάγκης ή ευκαιρίας και τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου για την εισαγωγή του νέου προϊόντος, υπηρεσίας ή διαδικασίας στην αγορά.
Το μάθημα (σεμιναριακής μορφής) διαρκεί 2 εξάμηνα και, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο βαθμός αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος. Η δομή του μαθήματος περιλαμβάνει online εργαστήρια πρακτικής εφαρμογής και υποστηρίζεται από στοχευμένες διαλέξεις ειδικών- προσκεκλημένων ομιλητών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση των παγκόσμιων (και τοπικών) περιβαλλοντικών προκλήσεων, οι οποίες αποτελούν ευκαιρίες άσκησης σύγχρονης νεοφυούς επιχειρηματικότητας (πράσινη/βιώσιμη επιχειρηματικότητα).
Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών γίνεται με την ολοκλήρωση και ανοιχτή παρουσίαση της επιχειρηματικής ιδέας τους, ενώπιον κριτών, στο τέλος του 3ου εξαμήνου. Η ανάπτυξη της ιδέας ολοκληρώνεται σταδιακά κατά την διάρκεια των 2 εξαμήνων του μαθήματος, μέσα από την συνεχή ανατροφοδότηση των ομάδων και εξέλιξη των ιδεών με κριτήρια καινοτομίας, οικονομικής βιωσιμότητας και ελκυστικότητας.
Οι φοιτητές/τριες μετά την επιτυχή αξιολόγηση τους αναμένεται να δύνανται να:
Θεωρία: Ανάπτυξη των βασικών θεμάτων σύγχρονης επιχειρηματικότητας για κοινό διαφορετικού γνωστικού υποβάθρου/επιστημονικού αντικειμένου. Αναπτύσσονται βασικά θέματα αντίληψης της επιχειρηματικότητας στην πράξη, όπως καινοτομία, επιχειρηματικά μοντέλα, δυνητική αγορά, ανταγωνισμός, βασικά οικονομικά στοιχεία βιώσιμης επιχείρησης κ.λ.π..
Εργαστήρια: Ακολουθείται η προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έρχονται σε επαφή με τις προκλήσεις του κυρίαρχου μοντέλου της γραμμικής οικονομίας (εξάντληση πόρων, ρύπανση, αποτύπωμα C κ.λ.π.) και καλούνται να προτείνουν προϊόντα, υπηρεσίες ή διαδικασίες με πράσινο/βιώσιμο πρόσημο.
Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει:
α) συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών για την ανάπτυξη βασικών θεμάτων της θεωρίας
β) συμμετοχή προσκεκλημένων μεντόρων για την καθοδήγηση των φοιτητών/τριών στην ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων ιδεών
γ) την ουσιαστική καθοδήγηση από τους διδάσκοντες για την ολοκλήρωση των σταδίων ανάπτυξης των επιχειρηματικών μοντέλων τους.
Θεωρία:
Εργαστήριο:
Τμήμα Περιβάλλοντος
Κτήριο «Ξενία A»
Λόφος Πανεπιστημίου
81100 Μυτιλήνη
Τηλ.: 22510 36200,
22510 36202
Fax: 22510 36209
E-mail: secr-env@aegean.gr